Situl arheologic
„AQUAE”
Călan Băi
MONUMENT ISTORIC, Cod LMI - HD-I-s-A-03169
CĂLAN - Județul HUNEDOARA - ROMÂNIA
Denumirea latină de Aqvae (Apele), este atestată de inscripţia „GENIO PAGI AQUAENSIS”, care se află pe o piatră din altarul bisericii de la Streisîngeorgiu, cât şi de inscripţiile cu caracter votiv pe care cei vindecaţi le puneau în cinstea zeilor.
Datare: Secolul II - III p.Chr., Epoca romană
Dated: The 2nd - 3rd century, p.Chr., Roman period
Datée: 2ème - 3ème siècle, a.Chr., la période romaine
De apele termale tămăduitoare de la Călan-Băi este foarte probabil să se fi folosit la începuturi dacii, izvoare scrise arătând că aici ar fi existat așezarea Idata (Ydata).
Probabil romanii sunt cei care au amenajat bazinul din stâncă cu perimetrul de circa 94 de metri, lungimea de 14,2 m, lăţimea de 7,5 m şi adâncimea de 4 m, în formă de lingură, alimentat de trei izvoare termale, realizând scurgerea apei din bazin printr-un jgheab săpat în piatră. Denumirea latină de Aqvae (Apele), este atestată de inscripţia GENIO PAGI AQUAENSIS, care se află pe o piatră din altarul bisericii de la Streisîngeorgiu, cât şi de inscripţiile cu caracter votiv pe care cei vindecaţi le puneau în cinstea zeilor. Inscripţiile, puse de bolnavi sau de cei care vizitau Băile, sunt adresate zeilor vindecători Hercule, Aesculap, Nimphe, Mitras sau invocă zeul de casă, cum ar fi Silvanus.
Izvoarele termale de la Aquae erau cunoscute și importante, ele fiind însemnate pe celebra hartă ”Tabula Peutingeriana” printr-un desen special format dintr-o clădire cu curte centrală, semn care indică băi termale importante. Bazinul roman, este astăzi numit popular ”lingura romană” și putem să considerăm că este încă productiv (apa izvorăște). Izvoarele termale (șapte la număr) apărute de-alungul anilor, au fost captate și sunt folosite în scopuri medicale, de tratament dar și în scopuri de agrement.
Apele provenite din cele 7 izvoare mezotermale, cu o temperatură de 25—29° sunt oligometalice, bicarbonatate, sodice, calcice și uşor magneziene, conform analizei izvorului nr. 2, executată de Institutul de Balneologie în 1952.
Au o culoare galben roşiatică către cenușiu, indicând un conţinut sensibil mai ridicat de fier și alte minerale. Efectele terapeutice ale acestor ape termale sunt importante și recunoscute, fiind indicate în tratamentul diferitelor afecțiuni.
Apa extrasă de sonda 4371H este utilizată în patru bazine, în tratamentul reumatismului degenerativ, spondilozei, artrozei, poliartrozei, reumatismului extraarticular (tendinoză, tendomioză, tendoperiostoză, periartritis humeroscapularis), bolilor reumatice inflamatorii (stări dureroase ale încheieturilor), a unor boli de piele şi a neurasteniei).