Parcul Industrial Călan, proprietate privată a orașului Călan, a fost înfiinţat conform ordinului M.D.R.A.P. nr. 495/2016 şi funcţionează sub directa gestionare şi administrare a S.C. Parc Industrial Călan S.R.L., legal înmatriculată în Registrul Comerţului ca persoană juridică română, înfiinţată în condiţiile legii de către fondatorii săi, Judeţul Hunedoara şi Oraşul Călan.

Parcul Industrial CĂLAN, cu adresa Oraș Călan, str. 1 Decembrie nr. 40, este amplasat în zona industrială a orașului, în imediata apropiere a DN 66 Simeria - Petroșani, învecinându-se spre vest cu calea ferată Simeria – Petroșani și o bază a S.C. DRUPO S.R.L. Călan, spre nord cu calea ferată Simeria – Petroșani și DN 66 Simeria – Petroșani, spre est cu baze ale firmelor S.C. Proserv Dan S.R.L., S.C. Western Energy Group București, cu DN 66 Simeria – Petroșani și alți propietari de teren și imobile, persoane fizice, iar spre sud are ca limită Strada Furnalistului.

A fost ridicată o clădire administrativă cu o suprafață ocupată de 0,8 ha, construcție P+3, cu o suprafață totală desfășurată de 3050 mp. Firmele instalate aici beneficiază de spații de birouri, săli de conferințe și alte dotări specifice pentru susţinerea afacerilor, inclusiv a celor interesați să investească la Călan. Sunt ridicate și câteva hale și spații de depozitare pentru investitorii care nu doresc sau nu au posibilitatea să-şi ridice structuri proprii: trei hale în suprafață totală de 1617 mp, din care o hală de producție cu o suprafață de 469 mp, respectiv 2 hale de depozitare, fiecare cu o suprafață de 574 mp.

Pe lângă utilităţile existente, Parcul Industrial de la Călan, considerat cel mai mare din regiunea de Vest a României, se laudă cu posibilitatea legării la reţeaua naţională de căi ferate, cu faptul că este lângă DN 66 şi cu o distanţă mică faţă de autostradă – 12 km. Aproape 30 de hectare ale parcului sunt parcelate și puse la dispoziția investitorilor interesaţi, fiecare parcelă beneficiind de acces rutier şi dotări tehnico-edilitare.

Suntem gazda afacerii tale, contactează-ne!

parc industrial calan
z3.jpg
parc industrial calan

Primăria oraşului Călan a reuşit ceea ce în anii `90, când se prăbuşea combinatul siderurgic din localitate, părea imposibil: un parc industrial de 46,16 hectare, construit într-o zonă dificilă, din cauza ruinelor vechilor clădiri și instalații industriale. Ideea unui parc industrial la Călan a apărut în 2006, după doi ani Primăria reuşind să intre în posesia vechii platforme a combinatului siderurgic deja decimat de nereușita privatizare. Cererea de finanţare a fost depusă în 2010, iar lucrările efective au început în noiembrie 2012. A fost nevoie de o investiţie de 64 de milioane de lei, obținută din fonduri europene, pentru ca terenul să fie ecologizat şi pregătit pentru a găzdui noi investitori.

În prima etapă a proiectului a fost decontaminat terenul, începând cu pânza freatică şi a fost tratat gudronul stabilizat în sol. Lucrările au presupus anihilarea compuşilor toxici rămaşi pe o suprafaţă de un hectar, unde a funcţionat fosta uzină cocso-chimică a combinatului siderurgic, locul fiind extrem de poluat şi necesitând proceduri speciale pentru neutralizarea solului. De pe fosta platformă siderurgică a combinatului din Călan au fost evacuaţi peste 22.000 de metri cubi de resturi de beton rămase din demolarea vechilor spaţii industriale şi fundaţii. Alţi 10.000 de metri cubi de pământ au fost excavaţi până la peste doi metri adâncime şi au fost trataţi termic în vederea decontaminării de resturile de compuşi petrolieri ce s-au infiltrat în sol. În a doua etapă a proiectului s-a trecut la reconstrucţie, cu tot ceea ce a însemnat realizarea unui parc industrial, respectiv drumuri, canalizare, reţele de apă, linii electrice, reţele de gaz și multe altele.

ADUNAREA GENERALĂ a ASOCIAȚILOR PARCULUI INDUSTRIAL CĂLAN

Din partea Consiliului Județean Hunedoara:

COSTEL AVRAM și MARIUS MUNTEANU

Din partea Consiliului Local Călan:

MIHAI DACIAN PRODAN și DORU MOȚ